احساس خواب آلودگی در طول روز


شایع ترین مشکلات مرتبط با خواب، بی خوابی و خواب آلودگی بیش از حد در طول روز است. بی خوابی به معنای مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب، زود بیدار شدن یا اختلال در کیفیت خواب است که باعث می شود خواب ناکافی و شاداب به نظر برسد. خواب آلودگی شدید در طول روز به این معنی است که افراد در طول روز به طور غیرعادی خسته می شوند یا در طول روز به خواب می روند.

بی خوابی می تواند یک وضعیت پزشکی یا نشانه ای از سایر شرایط پزشکی باشد. خواب آلودگی بیش از حد در طول روز یک وضعیت پزشکی نیست، بلکه نشانه ای از اختلالات مختلف مرتبط با خواب است. مشکل در به خواب رفتن و خواب ماندن و بیدار شدن زودتر از حد مطلوب، هم در جوانان و هم در افراد مسن شایع است. حدود 10 درصد از بزرگسالان بی خوابی طولانی مدت (مزمن) را تجربه می کنند و حدود 30 تا 50 درصد نیز بی خوابی گذرا را تجربه می کنند.

الودگی


هنگامی که خواب مختل می شود، افراد اغلب در توانایی طبیعی خود برای عملکرد در طول روز محدود می شوند. افرادی که از بی خوابی یا خواب آلودگی شدید در طول روز رنج می برند، در طول روز خواب آلود، خسته و تحریک پذیر هستند و در تمرکز مشکل دارند. افراد مبتلا به خواب آلودگی شدید در طول روز ممکن است در محل کار یا هنگام رانندگی به خواب بروند.


مشکل در به خواب رفتن (مشکل به خواب رفتن):

افراد اغلب زمانی که قادر به خاموش کردن، فکر کردن و نگرانی نیستند در به خواب رفتن مشکل دارند. گاهی اوقات بدن در زمانی که فکر می‌کند زمان خواب عادی است، آماده نمی‌شود. این به این معنی است که ساعت داخلی بدن با زمان های روز و شب هماهنگ نیست، که در بسیاری از انواع اختلالات خواب و بیداری شبانه روزی مانند سندرم فاز خواب تاخیری، اختلال خواب شیفت کاری و جت لگ رخ می دهد. مشکل در خواب ماندن و بیدار شدن زودتر از آنچه می خواهید (مشکل ماندن در خواب): به طور معمول به خواب می روید، اما چند ساعت بعد از خواب بیدار می شوید و دوباره با مشکل به خواب رفتن مواجه می شوید. گاهی اوقات آنها بارها و بارها به خواب ناآرام و نامطلوب فرو می روند. اختلال خواب در طول شب در افراد مسن شایع تر است زیرا احتمال اینکه آنها در خواب ماندن نسبت به افراد جوان تر مشکل داشته باشند، بیشتر است. این می تواند در افرادی که از مواد خاصی استفاده می کنند (مانند کافئین، الکل، یا تنباکو) یا داروهای خاصی مصرف می کنند، و در افرادی که اختلالات خواب خاصی دارند (مانند آپنه خواب یا اختلال حرکتی دوره ای اندام) رخ می دهد. این نوع بی خوابی می تواند نشانه ای از افسردگی در افراد در هر سنی باشد.


بی خوابی و خواب آلودگی شدید در طول روز می تواند ناشی از اختلالات داخل و خارج بدن باشد. برخی از اختلالات باعث بی خوابی و خواب آلودگی شدید در طول روز می شوند و برخی دیگر باعث ایجاد یکی یا دیگری می شوند. برخی از افراد از بی خوابی مزمن رنج می برند که ارتباط کمی با یک علت خاص دارد یا هیچ ارتباطی ندارد. عوامل ژنتیکی ممکن است دخیل باشند.


علل شایع بی خوابی

معمولاً ناشی از موارد زیر است: عادات بد خواب، مانند مصرف نوشیدنی های کافئین دار در اواخر بعد از ظهر یا عصر، ورزش در اواخر شب، یا داشتن چرخه خواب و بیداری نامنظم اختلالات سلامت روان، به ویژه افسردگی، اختلالات اضطرابی و سوء مصرف مواد سایر اختلالات مانند بیماری قلبی و ریوی، شرایطی که بر عضلات یا استخوان ها تأثیر می گذارد یا درد مزمن استرس ناشی از بستری شدن در بیمارستان، از دست دادن شغل یا مرگ در خانواده (به نام اختلال خواب سازگاری) نگرانی بیش از حد در مورد بی خوابی و روز خسته بعدی (به نام بی خوابی روان تنی) دیر به خواب رفتن یا چرت زدن برای جبران خواب از دست رفته خواب شب بعد را سخت تر می کند.

راحت


علل نادرتر داروها یا داروها در صورت قطع مصرف طولانی مدت یا قطع (ترک) می توانند باعث بی خوابی و خواب آلودگی شدید در طول روز شوند. بسیاری از داروهای تغییر دهنده ذهن (روان گردان) می توانند باعث حرکات غیرطبیعی در طول خواب شوند و خواب را مختل کنند. آرام بخش ها که اغلب برای درمان بی خوابی به تعویق می افتند، می توانند باعث تحریک پذیری و بی تفاوتی شوند و هوشیاری ذهنی را کاهش دهند. اختلال خواب اولیه همچنین می‌تواند به طور ناگهانی بدتر شود اگر آرام‌بخش‌هایی که برای چند روز مصرف شده‌اند قطع شوند. گاهی اوقات علت اختلال خواب است. آپنه خواب مرکزی یا انسدادی اغلب زمانی متوجه می شود که افراد بی خوابی یا خواب آشفته یا بدون طراوت را گزارش می دهند. همچنین در افراد مبتلا به سایر شرایط پزشکی (مانند بیماری قلبی) یا در افرادی که از داروهای خاصی استفاده می کنند نیز رخ می دهد. آپنه خواب مرکزی یا انسدادی باعث تنفس کم عمق یا مکث های مکرر در تنفس در شب می شود. نارکولپسی یک اختلال خواب است که با خواب‌آلودگی شدید در طول روز همراه با دوره‌هایی از خواب غیرقابل کنترل بیداری و ضعف ناگهانی و گذرا عضلانی (به نام کاتاپلکسی) مشخص می‌شود. اختلال حرکتی دوره ای اندام با ایجاد انقباضات مکرر یا لگد زدن پاها در طول خواب، خواب را مختل می کند. در نتیجه مبتلایان در طول روز خواب آلود هستند. به عنوان یک قاعده، افرادی که دارای اختلالات حرکتی دوره ای اندام هستند، از این حرکات و دوره های کوتاه بهبودی که به دنبال آن می آید، بی اطلاع هستند.

سیدسینا بزرگی
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *