جلوگیری و درمان سنگ کلیه

کلیه


سنگ کلیه رسوبات متبلور در دستگاه ادراری یا لگن کلیه هستند. سنگ‌های اگزالات کلسیمی شایع‌ترین سنگ‌ها هستند، اما سنگ‌های اسید اوریک و سنگ‌های فسفات کلسیمی نیز ایجاد می‌شوند. بسته به محل، از سنگ کلیه، سنگ حالب یا سنگ مثانه صحبت می شود. در مورد سنگ های ادراری هم صحبت های کلی وجود دارد.

سنگ کلیه


علائم

علائم شامل درد ناگهانی و شدید در ناحیه کلیه است که بسته به محل سنگ ممکن است به قسمت‌های مناسب بدن سرایت کند. افزایش میل به ادرار کردن، مشکل در ادرار کردن یا وجود خون در ادرار نیز می تواند از نشانه های سنگ کلیه باشد. چنین شکایاتی همیشه باید از نظر پزشکی روشن شود. در موارد نادر، تومور نیز می تواند پشت آن باشد. سنگ کلیه همچنین می تواند باعث ایجاد التهاب لگنی کلیه شود.


علت سنگ کلیه

 تشکیل و رسوب سنگ کلیه در شرایط مختلف مورد علاقه است. علاوه بر استعداد ژنتیکی، عواملی که منجر به افزایش غلظت نمک و مواد معدنی در ادرار می‌شوند نیز نقش دارند. این اتفاق می افتد، به عنوان مثال، اگر شما خیلی کم نوشیدنی می نوشید یا اگر ادرار مسدود شده باشد. عادات غذایی نیز نقشی نه چندان کم اهمیت دارد. رژیم غذایی غنی از پروتئین و غذاهای حاوی اگزالات بالا (شکلات، ریواس، چغندر، اسفناج) می تواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود. کمبود مواد محافظت کننده در برابر تشکیل سنگ نیز می تواند تشکیل سنگ کلیه را تسریع کند. یکی از این مواد برای مثال سیترات است. برخی از انواع سنگ ها زمانی تشکیل می شوند که ادرار بیش از حد اسیدی باشد. بنابراین اسیدیته عامل دیگری است.


چه شکایاتی مطرح می شود؟

سنگ های کلیه اغلب به قدری کوچک هستند که بدون توجه به ادرار دفع می شوند. سنگ‌های بزرگ‌تر معمولاً تنها زمانی مشکل ایجاد می‌کنند که از حالب باریک عبور کنند یا در آنجا گیر کنند. سپس قولنج کلیوی معمولی با درد شدید و گرفتگی در ناحیه کلیه وجود دارد. قولنج کلیوی اغلب با حالت تهوع، استفراغ و تب همراه است. در واکنش به درد شدید، روده ممکن است فلج شود و معده نفخ کند. اگر سنگ کلیه درمان نشود، می تواند منجر به باریک شدن حالب یا عفونت شود. با این حال، در بیشتر موارد، درمان قبل از بروز چنین عارضه ای انجام می شود.


سنگ کلیه چگونه تشخیص داده می شود؟

سنگ کلیه بر اساس علائم معمول و با آزمایش ادرار تشخیص داده می شود. بسته به نیاز، تحقیقات تکمیلی مانند معاینات اولتراسوند، توموگرافی کامپیوتری یا آندوسکوپی مثانه و حالب انجام می شود.


گزینه های درمانی و درمانی بسته به شرایط می توان گزینه های درمانی مختلفی را در نظر گرفت. به طور کلی برای دفع سنگ ها زیاد بنوشید.

کلیه

دارو

سنگ های اسید اوریک را می توان با داروهای حل کننده سنگ (لیتولیز) حل کرد. عمل جراحی برای برداشتن سنگ های اگزالات کلسیمی که شایع ترین سنگ ها هستند با دارو حل نمی شوند. برداشتن جراحی در اینجا یک گزینه است. به عنوان یک قاعده، برداشتن سنگ کلیه از طریق آندوسکوپی و از طریق آندوسکوپی مثانه و حالب انجام می شود.

درهم شکستن

 خرد کردن سنگ های مثانه با امواج صوتی جایگزینی برای این عمل است.در این سنگ شکنی با امواج ضربه ای خارج بدنی (ESWL)، سنگ ها به صورت هدفمند از بیرون با امواج صوتی شکسته می شوند. سپس قطعات کوچکتر به دست آمده از طریق ادرار دفع می شوند.


جلوگیری

 خطر عود نسبتاً زیاد است. بنابراین اقدامات پیشگیرانه توصیه می شود. مهمترین اقدامات پیشگیرانه شامل نوشیدن زیاد (2 تا 3 لیتر در روز)، تنظیم رژیم غذایی (پروتئین کمتر، سبزیجات و میوه زیاد) و ورزش کافی و خواب راحت است. از داروهای پیشگیرانه نیز می توان برای جلوگیری از سنگ های اسید اوریک استفاده کرد که pH ادرار را تغییر می دهد به طوری که سنگ ها کوچک یا حل می شوند و بنابراین می توانند با ادرار دفع شوند.

سیدسینا بزرگی
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *